गर्मी मौसममा खरबुजा खाए लगत्तै खानु हुन्न यस्ता खानेकुराहरु

Image

काठमाडौँ । गर्मीको मौसम सुरु हुनासाथ बजारमा जताततै खरबुजा देखिन्छ । यो रसिलो फल खान त स्वादिलो हुन्छ नै यसको सेवनले ताजगी र शीतलताको अनुभूति पनि गराउँछ । बच्चादेखि बुढाबुढीसम्म हरेक उमेर समूहका मानिसलाई यो फल मन पर्छ । यो फलको स्वाद त मिठो छ नै हाम्रो स्वास्थ्यको लागि पनि यो लाभदायक छ ।

तर, खरबुजा खाने बित्तिकै खान नहुने केही चीजहरू पनि छन् । के हुन् ती चिजहरू ? अनि किन खानु हुँदैन आजको यस लेखमा हामीहरू यसैबारे कुराकानी गर्नेछौँ ।

खरबुजासँग डेरी उत्पादनहरू नखानुहोस्: धेरैलाई खरबुजा र दूधबाट बनेको स्मूदी मन पर्छ। तर त्यसो गर्नु स्वास्थ्यका लागि हानिकारक हुन सक्छ। विज्ञहरूले पनि यसको सेवन गर्न अस्वीकार गर्छन्। यी दुई एक साथ खाँदा पेटमा ग्यास र पेट फुल्ने जस्ता समस्या हुन सक्छ।

खरबुजामा नुन प्रयोग नगर्नुहोस्: धेरै मानिसहरू खरबुजाको स्वाद बढाउन नुनको प्रयोग गर्छन्। तर त्यसो गर्नु गलत हो । नुन लगाउनाले खरबुजाको पोषक तत्व शरीरमा अवशोषित हुँदैन । त्यसैले यो बानी त्याग्नुपर्छ ।

खरबुजा खाएपछि अनाज नखानुहोस्ः खरबुजा खाएको करिब ३० मिनेटभित्र अनाज खानबाट जोगिनुपर्छ। किनभने त्यसो गर्दा शरीरको आन्द्रामा नराम्रो असर पर्छ । यस बाहेक बिस्तारै यसले शरीरमा विषाक्त पदार्थ बनाउन थाल्छ ।

खरबुजा खाएपछि भुटेको खानेकुरा नखानुहोस् : भुटेको खाना स्वास्थ्यका लागि सधै हानिकारक हुन्छ । खरबुजा खाएपछि तुरुन्तै खाएमा यसले थप हानी पुर्‍याउन सक्छ । खरबुजा खाएको तुरुन्तै सेवन गर्दा मुटु र रक्तनली सम्बन्धी समस्या हुने खतरा हुन्छ ।

खरबुजा खाएपछि तुरुन्तै अण्डा नखानुहोस् : धेरै मानिसहरु बिहानको खाजामा अण्डा खाने गर्छन् । त्यसको लगत्तै खरबुजा पनि खाइन्छ। तर विज्ञहरू त्यसो गर्न अस्वीकार गर्छन्। कृपया भन्नुहोस् कि अण्डा र खरबुजाको प्रभाव फरक छ। यस कारण दुवैको संयोजन स्वास्थ्यको लागि हानिकारक हुन सक्छ।

गर्मीम धेरै चिसो मानिस खरबुजालाई फ्रिजमा राखेर चिसो बनाएर खान्छन् । तर चिसो पारेर खरबुजा खाँदा पाचन शक्तिमा प्रतिकूल असर पर्न सक्छ । पेट कराउने वा पाचनसम्बन्धी अन्य समस्याहरू निम्तिन सक्छ । खरबुजा खाए लगत्तै दूध पिउनु पनि हानिकारक हुन सक्छ । खरबुजामा पाइने भिटामिन सी र दूधमा पाइने प्रोटिन मिसिएर पेट फुल्ने समस्या निम्त्याउन सक्छ ।